Reklama
 
Blog | Petr Behenský

TV Nova – trapas roku z Václaváku

Vítání nového roku a loučení se s tím starým, to je nejen v Česku velká společenská událost. Nápad televize Nova, uspořádat mejdan přímo na Václavském náměstí a vysílat ho pak živě po celé republice, se mi, přiznávám, velmi líbil. To jsem ale ještě netušil, že k zábavnému programu bude patřit zesměšňování hlavy státu …

Redakce televize Nova, která tento pořad připravovala, si byla bez pochyby vědoma významnosti tohoto dne, o tom svědčí i fakt, že ke konci mejdanu zazněla naše národní hymna. O to nepochopitelnější (pevně věřím, že pro naprostou většinu diváků) bylo parodování a zesměšňování prezidenta České republiky, včetně trapných sexuálních narážek na pindíka a podobné, rádoby vtipné nechutnosti, krátce před půlnocí. Však také občasné záběry do publika neukázaly žádné rozzářené nebo smějící se tváře. Buďto se jednalo o cizince, kteří stejně nerozuměli ani slovo, nebo o slušné a hrdé Čechy, které trapnost parodie zaskočila.
Svoboda projevu a nezávislost médií je jedna věc. Klidně mohou takové scénky vysílají po celý rok v „Politickém harašení“ a podobných pořadech. Tam to koneckonců člověk očekává a jestli se skutečně pobaví, či nikoliv, to už je jeho věc. Ale na Silvestra, přímo na Václavském náměstí, navíc pod sochou svatého Václava, patrona českého národa, to je naprosto nevhodné, ostudné a zavrženíhodné. Hlava státu, ať už se ona osobnost někomu líbí nebo ne, si zaslouží úctu a respekt. 

Podle údajů Novy zajišťovalo průběh mejdanu 250 členů ochranky, 20 lékařů a sester a několik desítek hasičů. Navíc dohlíželo na bezpečnost 80 městských strážníků a zhruba 90 policistů. A kdo dohlížel na obsah programu?
Režii vedl Petr Soukup, dramaturgie se ujal Petr Svárovský. Ten prohlásil: „Televize Nova vždy zkoušela přijít s něčím jako první. A tak tato skutečnost byla vlastně i letos naším hnacím motorem. Proč to nezkusit? Tak doufáme, že nám budou držet palce nejen lidi na Václaváku, ale i diváci u televizních obrazovek.
No, jestli se pan Svárovský náhodou nespletl?  

Omluvy od Novy nebo alespoň od obou jmenovaných pánů se asi nedočkáme, ale doufejme, že po této zkušenosti Magistrát hlavního města Prahy už v budoucnu žádnou podobnou akci privátní televizi Nova neumožní.

Reklama