Reklama
 
Blog | Petr Behenský

Jménem republiky … (Den, kdy jsem přišel o tátu)

- JEDEN DEN V ŽIVOTĚ
Jmenuji se Jan, v květnu mi byly čtyři roky, mám rád mámu, tátu, dědečka. Holky a babičky tak moc ne. A nemám rád zrcadla - co v nich vidím, už znám. Já bych chtěl ale vidět něco nového. Jsem zdravý, šikovný a bystrý kluk, už teď ovládám dvě řeči. Češtinu a němčinu. To díky tátovi, který na mne od narození jinak než německy nepromluvil. Je to svým způsobem legrace, máme svoji „tajnou“ řeč, které ostatní okolo většinou nerozumějí, včetně mámy.  

Do mých tří let jsme byli jedna rodina, bydleli spolu v pěkném bytě, jezdili společně na výlety, na chalupu, na hory, k moři … S tátou jsem tehdy trávil každičký den, každou minutu. Byl se mnou přes tři roky na rodičovské dovolené, protože maminka chtěla chodit do práce. Ona má moc důležitou práci, je právnička a pomáhá jiným lidem. Odcházela většinou dřív, nežli jsem se probudil, a vracela se tak okolo večeře. O to větší jsem měl radost, mazlili jsme se pak spolu až do usnutí!
Táta mě přes den koupal, krmil a přebaloval, vozil v kočárku, hrál si se mnou a pořád něco vyprávěl. Když jsem povyrostl, pomáhal jsem mu při vaření a uklízení, chodili jsme spolu denně nakupovat, sportovat, na dětská představení a na procházky. V parku bývalo hodně dětí a maminek, jiného tatínka jsem tam ale nikdy nepotkal. Táta mi vysvětloval, že je to tím, že na rodičovskou dovolenou odchází jen jedno procento mužů. Myslím, že má pravdu.
V květnu minulého roku podala maminka žalobu o rozvod a návrh soudu, aby mne svěřil do její výhradní péče. Nějak si s tátou přestali rozumět, on se po dohodě odstěhoval, a já jsem od té doby střídavě jeden týden s mámou a jeden týden s tátou. Byla to pro mě dost zásadní změna, nechápal jsem, proč nemohu být s oběma rodiči, tak jako dřív. Pomatuji si ještě ten první týden u táty, kdy jsem se ho zeptal: „Táto, vrátíš se?" Asi nechápal: „Kam, Jeníčku, kam se mám vrátit?"
Do našeho domečku …"
Táta má vždycky na všechno odpověď. Snaží se mi vysvětlit i takové věci, které jsou na můj věk ještě těžko pochopitelné. Tentokrát však mlčel a namísto odpovědi mě hladil po vlasech. Jsem hodně zvídavý kluk, tuhle otázku jsem už ale nikdy neopakoval. Vím, že by ho to bolelo.

Rychle jsem si zvyknul, táta i máma mi zůstali, a teď mám místo jednoho domečku hned dva! Má to i jiné výhody – oba rodiče se mi v tom týdnu naplno věnují, a když jsem u toho druhého, napracovávají si čas. Takhle už to praktikujeme šestnáct měsíců, tedy dobrou třetinu mého dosavadního života. Jenže soudní mlýny melou a melou, sice pomalu, ale neodvratně. Podle rozsudku soudu I. stupně jsem svěřen do výchovy matky a jménem republiky smím být s tátou jen každý druhý víkend. Soud tak rozhodl na základě znaleckého posudku, který konstatuje: Vztah obou rodičů k synovi je dobrý, citově naplňovaný. Nezletilý Jan má stejně silný a dobrý vztah k oběma rodičům. Ani u jednoho z rodičů neshledáváme výchovné nedostatky, které by ho vylučovaly podílet se na výchově svého syna. Z našeho hlediska by byla možná střídavá výchova pouze za předpokladu, kdyby se rodiče sjednotili ve svém názoru a přístupech plnění denního režimu nezletilého. Jeví se nám jako vhodnější opatření svěřit nezletilého do péče matky a stanovit otci pravidelný styk. K tomuto doporučení nás zejména vede chlapcův nízký věk, který je matka schopna ve svých výchovných přístupech více zohlednit … Jménem republiky má nastat experiment v mém vývoji a další zásadní změna – jako by ta jedna bohatě nestačila. Jménem republiky přicházím o ústavní právo na oba rodiče, jménem republiky přichází táta o ústavní právo na výchovu svého syna. Budu se asi muset táty zeptat: „Kdo to je, ta Republika? Proč mi to, proboha, dělá?" Kdyby táta náhodou nevěděl, zeptám se odvolacího soudu.

Jan Behenský, v podání Petra Behenského

Reklama

Volné pokračování článku "Jaké je být otcem na mateřské":
http://behensky.blog.respekt.cz/c/504/Pondeli-jako-streda-Jake-je-byt-otcem-na-materske.html#t2