Reklama
 
Blog | Petr Behenský

Česká republika vynucuje od občanů EU povolení k pobytu

Kamarád mne poprosil, zdali bych mu mohl být nápomocen při obíhání úřadů. Je Španěl a tudíž právoplatný občan EU. V České republice pracuje od roku 2004, český jazyk ale ještě neovládá natolik, aby si troufl na úřední češtinu. To naprosto chápu - s úřady, složitými vyhláškami a zmatenými zákony mívá problémy i našinec. Že si ale Česká republika dovolí tak očividně porušovat jedno z nejzákladnějších práv EU, to bych opravdu nečekal …

Tak tohle je „na hlavu“  – úvod ve třech větách:
1. Občan EU nepotřebuje při výkonu zaměstnání na území ČR povolení k pobytu. *
2. Jako zaměstnanec si musí zažádat o přidělení rodného čísla.
3. O přidělení rodného čísla je možno zažádat jen na základě povolení k pobytu. * 

Začalo to výzvou od České správy sociálního zabezpečení, kterou obdržel zaměstnavatel mého přítele. Tučným písmem bylo na ní vytištěno „Povinnost občana sdělit své rodné číslo“ a text dále pokračoval takto:
Malá organizace (organizace) je při provádění nemocenského a důchodového pojištění zaměstnanců povinna vést evidenci v rozsahu stanoveném v ust. § 22 a § 37 zákona č. 582/1991 Sb. Mezi nezbytné údaje o pojištěnci patří jeho rodné číslo. Tato povinnost se vztahuje i na cizince výdělečně činné na území ČR. Cizinci jsou povinni požádat o přidělení rodného čísla Ministerstvo vnitra, které vede registr rodných čísel. V případě, že malá organizace (organizace) neplní povinnosti v rozsahu stanoveném citovanými předpisy, může jí být příslušnou OSSZ (PSSZ) uložena pokuta až do výše 100.000,- Kč a při opětovném porušení těchto povinností až do výše 500.000,- Kč (§ 54 výše citovaného zákona).

Vyhledal jsem si tedy bližší informace o přidělování rodných čísel cizincům na stránkách Ministerstva vnitra, abych se tak vyhnul případným nepříjemnostem. Co jsem se dočetl, se zdálo na první pohled jednoduché: Rodná čísla přidělují cizincům příslušná oddělení cizinecké policie dle místa hlášeného pobytu cizince.  
Vydali jsme se už v časných ranních hodinách na příslušné oddělení cizinecké policie, abychom se vyhnuli dlouhému čekání. Nevyhnuli! V čekárně se tísnilo asi čtyřicet žadatelů a další postávali před budovou. Vytáhli jsme si tedy pořadové číslo a přidali se pokorně k ostatním. Vyřizování šlo ale kupodivu rychle, už po necelých dvou hodinách jsme byli na řadě:
Dobrý den,“ pozdravil jsem zdvořile a položil na stůl několik dokladů, „můj přítel jde zažádat o přidělení rodného čísla.
Úřednice si prohlédla jeden dokument po druhém a pak mne zmrazila nečekanou otázkou: „A kde má pán povolení k pobytu?
Začal jsem tušit problémy. „To přece jako občan EU nepotřebuje,“ namítnul jsem nesměle.
Pokud chce žádat o rodné číslo, pak ano,“ poučila mne paní, „rodná čísla se přidělují jen cizincům, kteří na území České republiky pobývají na základě dlouhodobého víza, povolení k dlouhodobému pobytu, povolení k trvalému pobytu nebo uděleného azylu.
Že by chtěl, to se zrovna říct nedá, jenže on musí!“ argumentoval jsem a předložil úřednici výzvu od České správy sociálního zabezpečení.
Pak ovšem pán potřebuje povolení k trvalému, nebo přechodnému pobytu. Jinak o přidělení rodného čísla žádat nemůže. Chápete to? Ne-mů-že!“
Ano, pochopil jsem. Pochopil jsem nesmyslnost dalšího dohadování a pomohl tedy mému příteli vyplnit žádost o povolení k pobytu, která vyžadovala mimo jiné i jeho fotografii. Vrátili jsme se tak na oddělení cizinecké policie až na druhý den a podali vedle žádosti o povolení k pobytu i žádost o přidělení rodného čísla. Od té doby uplynula neuvěřitelně dlouhá doba – celých 18 měsíců! A nestalo se vůbec nic. Zaměstnavatel nedostal žádnou pokutu a můj španělský přítel stále ještě čeká na přidělení svého rodného čísla … 

Reklama

Nesmyslná evidence
Představa, že by celá Evropská unie převzala český model evidence občanů podle rodných čísel, je přinejmenším bláhová. Za tímto účelem existují čísla občanských průkazů, případně cestovních pasů – a nezdá se, že by taková evidence byla horší, nebo  více manipulovatelná. Zatímco se už delší dobu hovoří o jednotných průkazech EU, Česká republika se zuby nehty drží svých rodných čísel. A pokud cizinec žádné rodné číslo nemá (což pochopitelně nemá), tak se prostě nějaké to rodné číslo uměle vykonstruuje. Můj zmíněný přítel má už tři rodná čísla, a každé je jiné! Jedno mu bylo přiděleno od finančního úřadu, jedno od VZP a jedno od ČSSZ. A jak zmiňuji v mém příběhu, na to čtvrté od Ministerstva vnitra právě čeká!        

 

* Ministerstvo vnitra ČR  http://www.mvcr.cz/rady/cizinci/info.html 

„Základní informace o pobytu občanů Evropské unie na území ČR“
Na občany jednotlivých členských států Evropské unie se v rámci Evropské unie vztahuje právo volného pohybu osob a z uvedeného důvodu není pobyt těchto občanů na území ČR podmíněn vydáním jakéhokoliv povolení k pobytu. Přistoupením ČR do EU mohou občané EU vstupovat a pobývat na území ČR bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu, kterým se rozumí i průkaz totožnosti. V případě, že občan jiného členského státu Evropské unie bude na území České republiky pobývat po dobu delší než 3 měsíce, např. z titulu výkonu zaměstnání, studia, podnikání či jiné činnosti, je oprávněn (nikoli povinen) požádat o vydání potvrzení o přechodném pobytu nebo o povolení k trvalému pobytu. Vydání uvedeného potvrzení respektive povolení však není podmínkou pro jeho pobyt na území České republiky a to ani v případě výkonu např. zaměstnání, podnikání, studia či jiné činnosti.

 „Informace k rodným číslům cizinců“

Rodná čísla se přidělují cizincům, kteří na území České republiky pobývají na základě:

dlouhodobého víza, povolení k dlouhodobému pobytu, povolení k trvalému pobytu, uděleného azylu. Rodná čísla přidělují cizincům příslušná oddělení cizinecké policie dle místa hlášeného pobytu cizince. Tato oddělení poskytnutá rodná čísla cizincům vyznačí formou úředního záznamu do příslušných dokladů.