Reklama
 
Blog | Petr Behenský

S dítětem po EU – problém s doklady není jen českou záležitostí

Vydali jsme se se ženou a naším dvouletým synem na dva dny do Německa, a sice tou nejkratší cestou, přes dálniční hraniční přechod v Rozvadově. Jako cestovní doklad máme s sebou občanské průkazy. Není to sice naše první návštěva v sousední zemi, ale poprvé máme na hranici problém. Úředník německé pohraniční policie nás nechává vystoupit z auta a poukazuje na chybějící cestovní doklad dítěte: „Váš chlapec musí mít vlastní pas, nebo být uveden v jednom z pasů rodičů.“ Snažím se protestovat: „Vždyť je uveden v občanském průkazu mojí ženy …“ „To ano, ale na zadní straně,“ zamítá můj argument člověk v uniformě, „to my Němci neuznáváme!“ Štve mně to, ale jsou okamžiky, kdy je pokora namístě: „Tak co teď?“ ptám se. „Zajděte si támhle do kanceláře a nechte si vystavit jednorázový náhradní cestovní doklad. Stojí to 20 euro!

Těch dvacet euro (560 korun) bych ještě oželel, ale ve zmíněné kanceláři je jenom jeden pracovník, který se navíc věnuje mnohem zdlouhavější problematice – mladé ženě, která není občanem EU. Takových je však před námi celá řada, a podle pracovního tempa úředníka a jeho znechuceného výrazu chápu, že to bude čekání na půl dne. Vracíme se tedy směrem na Prahu a po několika málo kilometrech sjíždíme z dálnice na starý rozvadovský přechod. Tady funguje odbavení (podle mého očekávání) jedním mávnutím ruky. 

MF Dnes:  Dětské pasy – příliš horlivé Česko
Tento příběh mi připomněl dnešní článek na titulní stránce MF Dnes: „Dětské pasy – příliš horlivé Česko“. Autoři tohoto článku se pozastavují nad novým zákonem, který zavádí povinnost vystavení dětských pasů a to s pouhou roční platností a argumentují tím, že by například dítě, se kterým jezdí rodiče každý rok do Chorvatska, muselo mít před nástupem do školy šest nových pasů. Článek je ale zajímavý především po jiné stránce: „Neměl by být problém cestovat s dětmi zapsanými v občance,“ prohlásila Klára Rožánková jako mluvčí cizinecké policie. Připomínám si náš nezdařený pokus o vycestování a skutečně bych rád paní Rožánkovou v ten moment poznal osobně …
Na další dotaz redaktorů, proč se vlastně ministerstvo zahraničí nedomluví s kolegy v EU, odpověděla tentokrát mluvčí ministerstva Zuzana Opletalová: „Ano, pokud se ukáže, že je to širší problém, budeme nějak reagovat.
Bravo,“ říkám si, „ministerstvo žádný širší problém nevidí! Tak proč tedy, kruci mejdlo, oficiálně varuje před cestováním na občanský průkaz?! 

Náhradní cestovní doklad
Zajímavá je ještě jiná věc – jak je možné, že němečtí úředníci vystaví český náhradní cestovní doklad, a to na základě cestovního dokladu, který neuznávají? A ještě za to chtějí zaplatit? Jde o směšnou perlustraci nebo o vydělávání peněz? Za těch 560 korun by se v ČR dalo pořídit jedenáct dětských pasů (dětský pas do věku 5-ti let stojí 50 korun a je platný jeden rok) a ještě by zbylo na kafe. Jak moc může být rozhodující, zdali je záznam dítěte na přední, nebo zadní stránce občanky? Spíše bych se pozastavil nad tím, že v záznamu o dítěti není uvedeno datum narození – místo toho je totiž zapsáno rodné číslo, což opět poukazuje na českou specialitu (viz článek „Česká republika vynucuje od občanů EU povolení k pobytu“). Kritika nesmyslné byrokracie je bezpochyby namístě, ale pak, prosím, nejen na české straně!

Reklama