Reklama
 
Blog | Petr Behenský

Referendum o zákazu komunistických stran

Málokdy je moc brzy a jen zřídka příliš pozdě! Smutná skutečnost, že bezprostředně po sametové revoluci nebyla zakázána propagace komunismu a tudíž ani komunistické strany, by však neměla být věcí definitivní. Dnes se hovoří o referendu kvůli pořádání OH, o referendu kvůli raketovým základnám, proč tedy neuskutečnit referendum o zákazu komunistických stran? 

Znáte platný zákon České republiky číslo 198/1993 Sb.?
Tento zákon nabyl účinnosti prvního srpna 1993 a říká například toto:Parlament konstatuje, že Komunistická strana Československa, její vedení i členové jsou odpovědni za způsob vlády v naší zemi v letech 1948 – 1989, a to zejména za programové ničení tradičních hodnot evropské civilizace, za vědomé porušování lidských práv a svobod, za morální a hospodářský úpadek provázený justičními zločiny a terorem proti nositelům odlišných názorů, nahrazením fungujícího tržního hospodářství direktivním řízením, destrukcí tradičních principů vlastnického práva, zneužíváním výchovy, vzdělávání, vědy a kultury k politickým a ideologickým účelům, bezohledným ničením přírody, a prohlašuje, že ve své další činnosti bude vycházet z tohoto zákona.§ 1 (1) Komunistický režim a ti, kteří ho aktivně prosazovali: …c) porušoval základní zásady demokratického právního státu, mezinárodní smlouvy i své vlastní zákony a prakticky tím postavil vůli a zájmy komunistické strany a jejích představitelů nad zákon, d) používal k perzekuci občanů všech mocenských nástrojů, a to zejména:– popravoval, vraždil je a žalářoval je ve věznicích a táborech nucených prací, při vyšetřování a v době žalářování vůči nim používal brutální metody včetně fyzického a psychického mučení a vystavování nelidským útrapám,– zbavoval je svévolně majetku a porušoval jejich vlastnická práva,– znemožňoval jim výkon zaměstnání, povolání nebo funkce a dosažení vyššího nebo odborného vzdělání,– zabraňoval jim svobodně vycestovat do zahraničí či vrátit se svobodně zpět,– povolával je k výkonu vojenské služby v Pomocných technických praporech a Technických praporech na neomezenou dobu… § 2  (1) Zejména pro skutečnosti uvedené v § 1 odst. 1 tohoto zákona byl režim založený na komunistické ideologii, který rozhodoval o řízení státu a osudech občanů v Československu od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989, zločinný, nelegitimní a je zavrženíhodný.(2) Komunistická strana Československa byla organizací zločinnou a zavrženíhodnou obdobně jako další organizace založené na její ideologii, které ve své činnosti směřovaly k potlačování lidských práv a demokratického systému. 

Podivný zákon! Na jednu stranu odsuzuje a zavrhuje, na druhou stranu ale nezakazuje, ani neukládá žádné tresty. Alibismus? Tichá dohoda mezi komunisty a demokratickými stranami?„Parlament prohlašuje, že ve své další činnosti bude vycházet z tohoto zákona!“ Dodrželi snad poslanci při březnovém hlasování své prohlášení? Demokracie neznamená, že by měla být společnost tolerantní ke všemu a ke každému. Argument, že musejí být v demokratických volbách zohledněny hlasy všech voličů, je jen slabou výmluvou. Komunisty volí komunisté. To bychom mohli také zlegalizovat stranu mafie, protože té by všichni vrahové, zloději a podvodníci určitě své hlasy dali. Na kolik procent by se v ČR taková strana dostala, to si raději netroufám ani odhadnout.Máme být hrdí na naši toleranci? Znamená naše demokracie odpouštění spáchaných zločinů? Za posledních 10 let obdržela KSČM zhruba jednu miliardu korun ze státního rozpočtu (jak obrovská suma to je, rozepisuji v článku Kolik peněz je meloun).
Je to finanční podpora zločincům, aby se mohli opět zařadit mezi slušné lidi? Ne, oni o to totiž ani nestojí, a ke svým zavrženíhodným činům se navíc veřejně i nadále hlásí. Například slovy poslankyně PS, Marty Bayerové: „Převratný rok 1989 jsem strávila na mateřské dovolené. Když jsem pozorovala, jak mnozí angažovaní komunisté postupně převlékají kabáty a přebíhají třeba do ODS nebo k sociálním demokratům apod., moji příslušnost ke KSČ to jenom posílilo. A nemám žádný důvod, abych tohoto svého rozhodnutí litovala.“

Máme dnes – podle znění platného zákona – v parlamentu nepotrestané zločince? Máme poslanecký klub neodsouzených zločinců? Měli jsme donedávna dokonce premiéra-zločince? Stačí se podívat na životopisy vedení dnešní KSČM a odpověď na otázku je celkem jasná: Předseda ÚV KSČM a poslanec PS PČR, Vojtěch Filip, byl členem KSČ od roku 1983, stejně jako Petr Šimůnek, pracovník ÚV KSČM a nynější kandidát do senátu. Místopředseda ÚV KSČM a poslanec PS PČR, Václav Exner, vstoupil do KSČ už v roce 1963 a dokonce i relativně mladý Jiří Dolejš, místopředseda ÚV KSČM a poslanec PS PČR, to stačil „stihnout“. Vstoupil do komunistické strany v lednu 1989. Ale nejen členové dnešní KSČM byli ve straně zločinné a zavrženíhodné. Jiří Paroubek, předseda ČSSD a donedávna premiér České republiky, vstoupil do Československé strany socialistické, kde zastával četné stranické funkce, v roce 1970 (ČSS vznikla v roce 1948 z původní ČSNS takzvaným „obrozením“ – neboli vyloučením demokratických představitelů a kopírováním politiky KSČ – a úzce spolupracovala s komunistickým režimem až do listopadu 1989).  
Existuje ještě zákon č. 424/1991 Sb. o sdružování v politických stranách, který by snad i mohl umožnit zákaz komunistických stran, kdyby se o to někdo doopravdy a vážně pokusil:
§ 4 Vznikat a vyvíjet činnost nemohou strany a hnutí, a) které porušují ústavu a zákony nebo jejichž cílem je odstranění demokratických základů státu, d) jejichž program nebo činnost ohrožují mravnost, veřejný pořádek nebo práva a svobodu občanů.§ 13 (6) Strana a hnutí mohou být zrušeny rozhodnutím soudu o jejich rozpuštění, jestliže je jejich činnost v rozporu s § 1 až 5

Cožpak není zločin nemorální? Cožpak nemáme zákon, který nazývá komunistickou stranu (a další organizace, založené na její ideologii) zločinnou organizací? Zločinci patří za mříže, ne do politiky! Ale namísto konsekventního dodržování zákona a zmíněného prohlášení parlamentu byla dokonce desátého března roku 1995 ministerstvem vnitra zaregistrována další strana zločinců – Komunistická strana Československa (oficiální zkratka KSČ).

Reklama