Reklama
 
Blog | Petr Behenský

Porod v rakvi – příběh pro děti od devíti let!

O vkusu a nevkusu se dá mezi dospělými lidmi polemizovat třeba až do omrzení! Pokud se však nakladatelství rozhodne vydat nechutné hororové příběhy pro děti a doporučuje pak takové „dílo“ jako vhodné pro čtenáře od 9-ti let, ztrácí jakákoliv polemika svůj smysl. Četné reakce pobouřených rodičů pravděpodobně donutily nakladatelství Albatros ke stažení této knihy, ale to je jen moje pouhá domněnka. V každém případě upozorňuje Albatros na svých internetových stránkách: „Kniha je již vyprodána. K dostání je pouze na knihkupectvích.“ Žádná omluva, žádné doznání vlastního pochybení …

Děvčátko si spletlo oko mrtvé babičky se žvýkačkou, podřezaný pejsek visí v koupelně na šňůře … Jen těžko se dá popsat nechutnost příběhů, které vypráví švédský autor Ulf Palmenfelt ve své knize Požíračka mrtvol a jiné příšerné historky, a proto pokládám za nejúčinnější jeden z těchto příběhů v nezkrácené formě uvést:

Porod v rakvi
Jednu těhotnou ženu přejelo auto a zabilo ji. Muž, který pracoval u pohřební služby, měl pocit, jako by se z rakve ozývaly podivné zvuky. Majitel pohřební služby mu však řekl, aby o celé věci pomlčel, obával se, že by to poškodilo pověst jeho firmy. Po pohřbu však už muž nemohl dále mlčet. Šel na policii a oznámil, co slyšel. Když byl hrob a rakev znovu otevřeny, objevili u nohou mrtvé ženy novorozené dítě. 

Krátké, hloupé, děsivé. Co na to říct? Sám nevím. Jestliže měl autor potřebu něco takového napsat, nemohu mu upírat právo na svobodu vyjadřování. Řekl bych si, že se jedná o úchylného jedince. Jedince? Kolikpak lidí se vlastně zapojilo? Zaráží mne ochota ilustrátorky tuto knihu doprovázet svými obrázky, překvapuje mne práce překladatelky, která se pod české vydání podepsala, podivuji se nad každým knihkupectvím, které zařadilo dílo pana Palmenfelta do své nabídky, a naprosto mne děsí rozhodnutí nakladatelství takovou tvorbu vůbec vydat, distribuovat a jako vrchol všeho navíc kategorizovat jako vhodnou četbu pro děti od 9-ti let.   

Reklama

Požíračka mrtvol a jiné příšerné historky
Napsal Ulf Palmenfelt
Ilustrovala Helena Willisová

Ze švédštiny přeložila Daniela Krolupperová
Vydalo nakladatelství Albatros
44 str., 163×238 mm, 1. vyd., pevná vazba
Cena 140 Kč (Klubová cena 115 Kč)
Pro čtenáře od 9 let