Reklama
 
Blog | Petr Behenský

Hon na čarodějnice – jak stát experimentuje s živnostníky

Píše se rok 2000, začátek jednadvacátého století i nového milenia, a ve sloučeném Německu, uprostřed moderní a civilizované Evropy, vyvolává slovo Scheinselbständigkeit (volně přeloženo „živnost na oko“) obdobně panickou hrůzu, jako v dávném středověku slovo inkvizice. Proč? Finančně vyčerpaný stát se zoufale pokouší o navýšení příjmů a jde přitom přes mrtvoly. Přes mrtvoly těch, kteří od samotného vzniku demokratického státu vytvářejí pevný základ hospodářství a na kterých je postavena celostátní ekonomika.

Rok 2000  
Zatímco si velké firmy jako Siemens nebo BMW vychutnávají daňové úlevy, malí živnostníci trpí pod úřednickým kladivem státních inkvizitorů. K nemilosrdnému rozsudku přitom stačí jen pouhé dva faktory – pokud nemá malý živnostník žádné zaměstnance a pokud provádí zakázky pro jednu a tu samou firmu, je na řadě. Ale nejen on, nýbrž i firma, pro kterou už léta tímto způsobem pracuje. 300.000 euro (v přepočtu devět milionů korun) pokuty požaduje stát od firmy, která takovým živnostníkům zadává zakázky, až 50.000 euro (1,5 milionu Kč) od malého podnikatele. Situace v SRN však není srovnatelná s Českou republikou – kdo v Německu porušuje zákon, ten platí! Bez výjimek a bez možností úplatků. Následek zavedení nového zákona byl logický. Podnikatelé odhlašovali houfně své živnosti a hlásili se následně u úřadu pro nezaměstnané, odkud pak pobírali sociální podporu.  

Rok 2002
Tento rok předvádí otočku o 180 stupňů. Netrvalo ani tak dlouho, nežli stát pochopil, a diskriminaci malých podnikatelů mávnutím proutku proměnil v pravý opak. Německá vláda nyní prosazuje takzvaný „Ich AG“ (moje akciovka) program, ve kterém se pokouší dostat nezaměstnané živnostníky právě tam, odkud je před pouhými dvěma lety vyháněla – do samostatné výdělečné činnosti, aby tak nemusela platit podporu v nezaměstnanosti. 

Rok 2007
Za pět týdnů tu budeme mít rok 2007. Na co se mohou podnikatelé v SRN spolehnout, jaká bude jejich budoucnost? Bude snad následovat další radikální změna, další experimenty? Nebo zůstane všechno při „starém“?
Česká vláda se v některých svých krocích německé inkvizici přibližuje. Například v povinném odvádění daní OSVČ (10 tisíc korun ročně), bez ohledu na to, zdali měl dotyčný živnostník zisk, či nikoliv. Takovéto nucené odvody se však u jiných forem podnikání nevyskytují – ani u společností s ručením omezeným, ani u akciových společností. Snad by si mělo ministerstvo financí uvědomit, že daně se platí ze skutečných příjmů, a ne z formy, kterou podnikatel pro své podnikání zvolil. S jakou důvěrou ve státní podporu se může dnešní člověk v ČR pokusit o samostatnou výdělečnou činnost? Vypadá to špatně …    

Reklama