Reklama
 
Blog | Petr Behenský

Evropská cestovní pojišťovna bere Čechy na hůl

Celoroční pojištění je to nejvýhodnější!“ ohlašuje vyzývavě barevný prospekt Evropské cestovní pojišťovny. „Prima,“ říkám si, „to bychom si měli s rodinou pořídit. Jistota je jistota!“ Pročítám si tedy pojistné podmínky, vytištěné drobným písmem na dvaceti stránkách, a porovnávám ceny i výši plnění s mateřskou společností v SRN. Evropská cestovní pojišťovna v ČR je totiž dceřinou společností stejnojmenné německé firmy a v tomto oboru jedinou specializovanou pojišťovnou na českém trhu. Výsledek mého zkoumání je zdrcující! Už základní cena je v ČR o 136% vyšší, nežli v Německu, ale díky různým pochybným výlukám a nutnému připojištění nabývá cenový rozdíl přímo gigantických rozměrů. Až o neuvěřitelných 800 (!) procent víc musí zaplatit průměrný český pojištěnec oproti svému německému protějšku.

Případ pro antimonopolní úřad?
Celoroční pojištění má smysl jen tehdy, pokud člověk cestuje častěji. Jestliže se tedy jeden dospělý vydá třikrát v roce na dovolenou, nebo na služební cestu, zaplatí u německé matky 2.100 Kč, za srovnatelný produkt u dceřinné společnosti v ČR ale 16.510 korun. Jako další příklad* můžeme vzít rodinu s jedním dítětem, která na dovolenou jede dvakrát za rok. U německé pojišťovny přijde kompletní pojištění na 5.516 korun, u české dcery na 25.860 Kč!
Přitom je výše plnění v českém případě nižší, nežli u německého pojištění. O co se tu jedná, o příplatek pro „bohaté Čechy“? Nebo jsme tak výjimečně riziková skupina?
A to nezohledňuji extrémnější příklady, kdy má rodina více dětí, nebo když – nedej Bože – někdo cestuje častěji, nebo si vybírá dražší zájezdy. České ceny ve srovnání s mateřskou společností pak mohou lehce dosáhnout i dvacetinásobku. 

Diskriminace v pojistných podmínkách a nehumánní výluky
Neúměrné předražení není jediným negativním aspektem, při dalším studování prospektu nacházím takové podmínky, při kterých mi vstávají vlasy na hlavě. Například pojištění zrušení cesty – to se vztahuje mimo jiné na úmrtí nejbližších příbuzných, ale pojistné podmínky Evropské cestovní pojišťovny v ČR vylučují povinnost plnění při úmrtí prarodičů starších 75 let!
Taková výluka je skandální, proti lidskosti, a v civilizovaném, sociálně založeném společenství EU by mělo být něco podobného nemyslitelné. V pojistných podmínkách mateřské společnosti přitom žádná věková výluka neexistuje.
Dalším pozoruhodným omezením je oblast působnosti. Prospekt české firmy popisuje produkty Europass/celý svět a Europass/Evropa takto: „Pojištění lze sjednat jak pro cesty do celého světa, tak jen pro cestování po Evropě. Celoroční komplexní pojištění Europass je určeno zejména pro opakované krátkodobé soukromé nebo služební cesty.
Teprve v podrobných pojistných podmínkách jiného prospektu je uvedeno, že Česká republika není zahrnuta ani do Evropy, ani do „celého světa“ a povinnost plnění nastává až překročením státní hranice. Nejenže je tímto Česko odstraněno z Evropy, ale zdá se dokonce, že se pro pojišťovnu nachází naše republika na zcela jiné planetě. Pojištění je přitom všude označováno jako cestovní, ne jako zahraniční. Tato výluka například znamená, že odcizení zavazadla na letišti není pojištěné. Navíc – cestovní pojištění, které vylučuje cestování po vlasti, by mělo být pokládáno za diskriminující. Copak je dovolená v Krkonoších nebo na Šumavě něco neobvyklého nebo špatného? V produktu německé společnosti je pochopitelně zahrnuto i cestování po SRN.
Ke konci objevuji ještě jeden pojišťovací žertík – jedná se o pojištění proti zpoždění odletu, které slibuje odškodné ve výši 1.000 Kč za každých 6 hodin. Ve výlukách ale nacházím upozornění, že se toto pojištění netýká zpoždění charterových letů. Snad by bylo dobré upozornit na skutečnost, že téměř všechny letecké zájezdy obsluhují právě charterové linky.  

Mateřská společnost neumožňuje občanům ČR uzavřít roční cestovní pojištění
Nemusím se dlouho rozmýšlet, abych se rozhodl pro pojištění u německé pojišťovny a posílám tedy mailem žádost o uzavření ročního cestovního pojištění pro rodinu. Ale ouha! Namísto smlouvy a zaslání faktury mne odkazují na dceřinou společnost v ČR. Reaguji tedy druhým mailem, ve kterém líčím nevýhodné podmínky i ceny a trvám na uzavření pojistné smlouvy v Německu. I druhá odpověď je zamítavá – na rozdíl od jednotlivých produktů, které je možno uhradit například kreditní kartou, neumožňuje mateřská společnost Evropské cestovní pojišťovny občanům ČR zakoupení ročního (a tedy cenově výhodnějšího) pojištění. Podmiňuje totiž zakoupení tohoto produktu jednak bankovním kontem v SRN, a jednak bydlištěm v Německu, Rakousku, Nizozemsku, Francii, Lucembursku, Belgii nebo Dánsku.
Což o to, konto by se snad dalo i nějak zařídit, ale přece se nebudu muset stěhovat do Belgie?! Jedná se přitom o společnost se sídlem v EU, která takto diskriminuje nejen občany ČR, ale celkem 18 členských států unie! A tohle má být ten otevřený evropský trh?

Reklama

  

* Příklad pojištění u české Evropské cestovní pojišťovny:

Jeden dospělý zaplatí za základní pojištění 4.960 Kč, plus 7.500 Kč za připojištění proti stornopoplatkům, plus 4.050 Kč za připojištění SportRisk (např.vodní sporty, jako jízda na skútru, u produktu Europass/Evropa dokonce i lyžování). Délka a cena dovolené: 1x 1 týden za 21.000 Kč, 2 x 2 týdny á 41.000 Kč. Rodina s jedním dítětem (13 let), která se vydá dvakrát za rok na 14-ti denní dovolenou (á 21.000 korun) zaplatí za základní pojištění 7.560 Kč, plus 9.000 Kč za připojištěni proti stornopoplatkům, plus 9.300 Kč za připojištění SportRisk.